Vietnam, een land met een rijke geschiedenis, bruisende steden, prachtige landschappen en een cultuur die zo anders is dan wat de meesten van ons gewend zijn. Voor velen is het een populaire reisbestemming. Maar wat als je besluit er langere tijd te verblijven? Misschien ben je verliefd geworden op het land, of zoek je naar manieren om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Eén van de meest bijzondere ervaringen die je kunt opdoen is vrijwilligerswerk – met name het geven van Engelse lessen aan lokale scholen.

De Kleine Scholen en de Behoefte aan Engels

In de meer afgelegen gebieden van Vietnam vind je kleine scholen waar kinderen met glinsterende ogen en een enthousiasme dat aanstekelijk is, aankomen om te leren. Ondanks dat het onderwijssysteem in Vietnam aan het groeien en verbeteren is, hebben veel van deze scholen niet de middelen om reguliere Engelse docenten aan te nemen. Hier komt de rol van vrijwilligers om de hoek kijken.

Het leren van Engels is voor deze kinderen niet alleen een kans om een nieuwe taal te leren, maar het opent ook deuren naar een wereld buiten hun directe omgeving. Engels is immers de lingua franca van onze tijd en kennis ervan kan leiden tot betere kansen in de toekomst.

Het Proces: Luisteren en Spreken door Spelletjes

Wat deze ervaring zo speciaal maakt, is de manier waarop Engels wordt onderwezen. In plaats van de traditionele manier van lesgeven, ligt de nadruk hier op luisteren en spreken. En het mooiste is, dit gebeurt meestal aan de hand van spelletjes!

Stel je voor: een groep kinderen die in een kring zitten en “Duck, Duck, Goose” spelen terwijl ze Engelse woorden herhalen. Of misschien een spannend spel van “Simon Says” waarbij ze niet alleen de instructies moeten begrijpen, maar ook snel moeten reageren.

Door deze methode van spelend leren, wordt het leren van Engels niet gezien als een taak of een uitdaging, maar als iets leuks. De kinderen zijn gemotiveerd, betrokken en, belangrijker nog, ze zijn aan het leren zonder dat ze het zelfs beseffen.

Waarom Jij Dit Ook Kan Doen

Nu vraag je je misschien af: “Heb ik wel de juiste vaardigheden om dit te doen?” Het antwoord is een volmondig “Ja!” Je hebt geen onderwijservaring nodig, en je hoeft ook geen expert in het Engels te zijn. Een redelijke kennis van de Engelse taal is ruim voldoende.

Wat echt telt, is jouw bereidheid om een positief verschil te maken in het leven van deze kinderen. Jouw passie, jouw enthousiasme en jouw inzet zijn wat deze ervaring zo waardevol maken, zowel voor jou als voor de leerlingen.

De Voordelen

Naast het feit dat je een verschil maakt in de gemeenschap, biedt het vrijwilligerswerk in Vietnam ook andere voordelen. Het geeft je een dieper inzicht in de Vietnamese cultuur, laat je nieuwe vriendschappen sluiten en biedt je de kans om te groeien als persoon. Het is ook een geweldige manier om je eigen Engelse vaardigheden aan te scherpen, vooral als je probeert complexe ideeën op een eenvoudige manier over te brengen.

Als je overweegt om langere tijd in Vietnam te verblijven, overweeg dan zeker om je aan te melden voor vrijwilligerswerk, vooral bij het geven van Engelse les. Het is een unieke ervaring die je niet alleen persoonlijke voldoening geeft, maar ook bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de volgende generatie in Vietnam.

Hoeveel tijd kost dat?

Wanneer men overweegt om vrijwilligerswerk te doen, met name in een land zoals Vietnam, is een van de meest gestelde vragen: “Hoeveel tijd gaat dit in beslag nemen?” Het antwoord is verrassend flexibel en hangt volledig af van de beschikbaarheid en wensen van de vrijwilliger.

Vrijwilligerswerk in Vietnam, vooral wanneer het gaat om het geven van Engelse lessen, is ontworpen om zowel de vrijwilligers als de studenten te accommoderen. Er zijn scholen en organisaties die begrijpen dat reizigers en expats vaak variërende schema’s hebben. Hierdoor is de betrokkenheid bij dergelijke initiatieven zeer aanpasbaar.

Heb je slechts een uurtje per week over? Dat is absoluut prima. Jouw ene uur kan een enorme impact hebben op het leven van de leerlingen, door hen bloot te stellen aan authentieke Engelse conversatie en hen te helpen hun luister- en spreekvaardigheden te verbeteren. Dit uurtje kan worden besteed aan het spelen van een leerzaam spel, het voeren van een groepsgesprek of zelfs het luisteren naar hun presentaties.

Voor degenen die meer tijd willen investeren, zijn er ook opties om meerdere uren per dag les te geven. Hierdoor kan een diepere band met de studenten worden opgebouwd en kun je meer betrokken raken bij hun leerproces. Het geeft je ook de kans om verder te duiken in de Vietnamese cultuur, aangezien je meer tijd doorbrengt in de lokale gemeenschap.

Het belangrijkste is om te onthouden dat elke bijdrage, groot of klein, waardevol is. De tijd die je investeert in het helpen van deze studenten zal niet alleen hun toekomstige kansen vergroten, maar je zult ook merken dat het je eigen reiservaring verrijkt. In Vietnam is de flexibiliteit in vrijwilligersmogelijkheden een groot pluspunt, waardoor je jouw avontuur en bijdrage op je eigen voorwaarden kunt vormgeven.

Vrijwilligerswerk Vietnam
nl_NLDutch